Georgsorman.se

Om Georg Sörman

Historien om AB GEORG SÖRMAN tog sin början redan 1917 då den 30-årige GEORG SÖRMAN från Västergötland, ansökte om att bli en så kallad “minuthandlare”. På den tiden kostade ett sådant tillstånd 50 kronor. 1917 öppnade Georg sin första klädbutik på Stora Nygatan i Gamla Stan.

 

Där såldes tyger samt kläder för dam, barn och herrar.  Affärerna blomstrade och innebar till slut att Georg behövde mer utrymme, så 1928 öppnades ännu en butik, även den i Gamla Stan, med adress Västerlånggatan 57. GEORG SÖRMAN:s goda rykte spred sig och 1937 var kundkretsen så stor att butiken på Stora Nygatan fick flytta till större och nybyggda lokaler på Kungsholmen, S:t Eriksgatan 41. Med flytten förändrades sortimentet och snart hade butiken skapat sig ett välrenommerat namn som renodlad herrekipering, en riktlinje och specialitet som GEORG SÖRMAN behållit än idag.

 

Genom åren och med modets växlingar har familjeföretaget alltid hållit fast vid sin höga kvalitet på såväl service som varor. Den charmiga och genuina inredningen från 1930-talet som en gång levererades av NK:s möbelsnickeri till butiken på S:t Eriksgatan 41 samt den välkända slogan ”Välsytt Herrnytt” lever ännu kvar och värderas högt av både företag och kunder.

 

Neonskylten som beställdes 1938 till affären på S:t Eriksgatan 41 blev mycket omtyckt och populär. Under kulturhuvudstadsåret 1998 fick GEORG SÖRMAN första pris för bästa neonskylt med motiveringen: “Den för generationer av Stockholmare välkända Sörmanmannen, har i 60 år berikat det nattliga stadsrummet. I sin strama elegans framstår han som en skyltarnas Oscar. Ett självklart val som symbol för årets skylt”.

 

Än idag drivs företaget i samma goda anda som då det först begav sig, idag av GEORG SÖRMAN:s sondotter, Birgitta (se bild), som tillsammans med sin make Lars-Olof Nilsson äger företaget.